lördag 19 januari 2008

fadime och hedersmord

fadime kunde hade levt idag,men mördades av hedersmord av sin egen pappa varför skulle hennes liv ligga på spel mellan ett kultur , liv och död en kultur som är ogiltig ,omänsklig ,sådana kultur kallar jag ett urusel ord och oexisisterande i detta nuvarande värld.?...min fråga är vilket ansvar har samhället gentemot sådana mord?

fadime shahindal

den 21 jan 2002 mördades fadime shahindal av sin pappa, fadime nämnde några nyckel ord i sin tall i riksdagen,, den 20 november 2001, , vilka skall jag nämna de nu i denna artikel, nämligen hedersmord, seder,oskuld
blodlakan, svärmor, lillebrors utvald för att döda fadime... allt handlar om mäns makt och män som ta över familjen, samt har rätt at mörda sina dottrar i fall deras dottrar går över gränsen.. och vem hade bestämt denna gränser?3000 årsgammal kultur? isalm? vad är det som hindrar fadime att stå på sina egna ben och välja livet själva?vem har bestämt att män kan döda sina dottrar om de avviker regler... är deras lagar och regler lagliga?enligt ett mänskligt samhälle? eller är de inte ett påhittat saga?. jag tror att det är mest ett påhittat saga för att män kan bibehålla sina makt över fadime och många andra som tänker som fadime, vi hedrar fadime imorgon i rinkeby torg i stockholm i sverige....fadime nämnde blodlakan som skall lämnas till svärmor som ett bevis att bruden är en ärbar och oskuld tjej.lille bror som blev utvald för att döda fadime ännu en till styrka till mäns makt i detta kultur. lille bror skulle se till att fadimae kommer tillbacka tidigt hem och inte går ut med sina svenska kompisar... fadimes pojkvän patrik slagits av fadimes pappa...hur fadimes pappa hade tänkt?

jidhe handboll franrike och sverige

peter jidhe var kommentator igen jag tycker om när han stod där och ta över .. jag föjlde muchen hela, det var spännande.karaba....var en riktigt jä.....ursäkta uttrycket:)men det var fin much kim andersson blev en jälte ...det var bara det en liten komentar.